Det är faktiskt fullt möjligt att eliminera onödig stress och rädsla för att kunna leva och inte bara överleva. För det är väl knappast någon av oss som inte haft ordet stress på våra läppar under de senaste månaderna. Men hur väl kan vi hantera stressen och hur påverkar den oss i vår vardag? Miljö- och Klimatportalen/Kris och beredskap ställde frågan till
Rebecka Gabrielsson, mental tränare med 20 års erfarenhet från elitidrottsvärlden. Läs hennes artikel där hon börjar med där vi står idag;
Pandemi behöver inte innebära hysteri
Pandemi behöver inte innebära hysteri även om stressfaktorn för många är hög. Att förbättra människors förmåga att handskas med onödig stress innebär initialt att hitta förmågan att slappna av, istället för att agera irrationellt. Stress är direkt kopplat till din hälsa och kvaliteten på ditt liv. Bevisen för det påståendet är enligt forskningen överväldigande. Över 50% av våra sjukdomar beror på den onödiga stressen. Men vad har detta med dagsläget att göra och miljö och klimat? Mer än du kanske tror.
Nutid genom historia
När föreställningar blir verklighet
Vi har i vår mänskliga närtid inte tränat på att utveckla medvetenhet. Vår reptilhjärna har exempelvis i covid-19-tid fritt fått agera irrationellt. Istället för att träna medvetenhet har vi livligt föreställt oss saker som kan gå fel. Våra hjärnor har varit upptagna med att skapa hot och därigenom planterat in onödig stress. Vi gör det för vi vet inte bättre. Du kanske tillhör dem som redan insiktsfullt ägnar dig åt mental träning och redan utövar meditation eller tillhör du den stora massan som använder det mänskliga nervsystemet och fantiserar om det som kan gå fel?
Tillhör du den sistnämnda skaran kan det vara intressant att veta att vårt system inte kan skilja på det som är verklighet och det som är fantasi. Fantasin blir därmed också en verklighet och om det då i samma andetag tolkas som en sanning, förstår du då vikten av att veta vad du ”i den sanningen” säger, läser och tänker?
Vad påverkar våra känslostormar?
De flesta av oss upplever säkert att det finns mycket att ta hänsyn till på våra arbeten. Det är för mycket eller för lite att göra. Vissa upplever en rastlöshet i livet som kommer och går eller kanske ägnar kraft åt jakt på tid och pengar. Många känner oro för barnen och oro för att låta barnen bli vuxna. Det är jakt på den perfekta kroppen, det perfekta hemmet och den fantastiska relationen. Idag har vi också fått in rädslan och superstressen för att bli smittade av ett virus. Och det är nu först, när livet och samhället i mångt och mycket stannat upp, som vi märker hur rädslan har späds på eller som vissa, verkar landa i ett lugn.
Oavsett rädsla eller lugn, så baseras vår upplevelse mycket på våra egna tankar men också på hur andras uttryckta tankar påverkar oss. Var vi än befinner oss i allt det här, behöver vi som ”otränad person” fortfarande skydda och värja oss. För allt som känslomässigt pågår i oss undanröjer vikten av det viktiga. Känslomässigt vill vi förbereda oss. Förbereda oss för vad?
Fick du användning för dina toapappersrullar?
Det skapas lätt en egoism och ett fokus om att se om sitt eget hus. Här har vi exemplet med det akuta behovet av att bunkra toalettpapper som dessutom fick konsekvensen att andra blev utan. Vårt behov av att bunkra toalettpapper var en instinkt.
Det beteendet stärker inte något nervsystem eller immunsystem. Tvärtom blir vi mindre och sämre förberedda att klara av en faktisk kris, klimatförändring, ett virus eller ett krig. För vad vi gör är att vi försätter oss i ett tillstånd där vi behöver fly eller fäkta (fly or fight) fast vi egentligen inte behöver det. Vi har på detta sätt inte tränat vårt instinktiva beteende på något sätt. Detta gäller även alla som bara lägger sig som flygfiskar och tänker, det löser sig.
När vi bär på onödig stress är tankarna ofta fyllda med oro. Det påverkar våra prestationer inom arbetet eller exempelvis besluten i våra relationer. Det påverkar faktiskt hela vårt liv. Onödig stress påverkar alltså hur vi förbereder oss inför det oförutsedda.
Du och jag vet att livet kan bli bättre, men vi har svårt att inse hur bra det kan bli utan onödig stress. Tyvärr behövs ofta någon form av ”wake-up-call” för att vi ska förstå hur vi vill leva och skapa livet utifrån det som råder. Psykologer menar att ”vi människor anpassar oss till det som livet ger oss på grund av den onödiga stressen”. Och ja, jag tror att du som inte är vältränad i att slappna av när du vill, känner av stress just nu.
Fakta
Förbered dig att ändra ditt beteende nu
Människan har en stark överlevnadsinstinkt. Men så länge det finns död så finns det död. Det är tufft att säga, men att inse att man någon gång ska dö kan för många kännas tufft oavsett vad vi ska dö av. Ingen av oss har inte vetat att vi ska dö, därav att många idag försöker överlista döden genom att leva ett liv som ska ge oss ett långt och friskt liv.
Mental träning och meditation kan vara en av världens mest framgångsrika kombinationer för att förändra beteenden. För att kunna förändra beteenden kan vi inte locka fram rädslorna, det hjälper inte hjärnan att agera logiskt. Rädsla lockar fram instinkter som är inprogrammerade sen urminnes tider när vi levde under helt andra former än idag. Det beteendet hjälper oss att överleva, men inte att agera medvetet eller rationellt.
Kunskap innebär inte beteendeförbättring
Men att ha ett intresse för personlig tillväxt hjälper dig.
Vad som krävs är träning, disciplin, fokus, glädje och prioritering. Här är det upp till dig och varje individ att få möjligheten. Det är inget du bara tar eller skapar om du inte är intresserad av din personliga tillväxt. Det är just detta som också chefer måste hjälpa sina medarbetare med. Att ge medarbetaren möjligheten att själv fatta beslut och träna sig på att ta sig dit.
Flockbeteende som agerar på instinkt gör dig inte mer mentalt smart
Kraftfull träning och återhämtning
Var ditt bästa – gör ditt bästa,
Mental tränare, Reikimeditatör, bloggare
Grundare ByButeo & Mindkicker
www.bybuteo.se
www.mindkicker.se