Innan du läser de sex punkterna nedan så ska vi först beta av området KUNSKAP.
Det är kunskapen i och om följande sex punkter som är avgörande för hur du klarar en kris.
Kunskap, repetition/träning och uppdatering!
Kommer krisen hastigt så är det stor sannolikhet att du befinner dig på jobbet. Ta till dig punkterna nedan och utifrån hur du lever ditt liv till vardags.
Om vi alla tar vårt egna ansvar när det gäller beredskap inför en eventuell kris, så klarar vi tillsammans av och står oss starkare inför en eventuell påfrestning!
Enkla grunder och viktiga punkter
- Hälsa
- Vatten
- Värme
- Mat
- Medicin/sjukvård
- Du har väl en krislåda?!
Hälsa
Hälsan är grunden till det mesta!
Hur du klarar en påfrestning vid en kris beror i grunden på din hälsa. Är du i god fysisk form, äter bra och nyttigt har du bättre förutsättningar att klara en kris.
Vatten
Vatten är livsviktigt!
Räkna med (att du dricker) ca 1,5 -2 liter per dag. Din fysiska aktivitet och den temperatur du vistas i påverkar mängden vatten du behöver dricka. Gäller det krisberedskap måste du lägga till vatten för hygien, matlagning etc. (om du inte har tillgång till ex. sjö)
Drick aldrig vatten som du inte är säker på är rent eller renat. Det finns vattenreningstabletter och andra vattenreningsprodukter att köpa som kan vara bra att ha för att säkerställa rent vatten. Förvara vatten mörkt och svalt. Dunkar på 10-15 liter är enklast att hantera och bära. Komplettera med PET-flaskor.
Värme
Att kunna hålla värmen är också livsviktigt.
Vid kyla tänker vi sämre och har svårt att röra oss. Se över hur du bor och möjligheter att upprätthålla värmen vid kris. Vad har du för skor, kläder, filtar, mattor och alternativa värmekällor? Skulle kris uppstå under en kall period av året kan man välja att vistas i en mindre del av boendet – ett mindre rum tex. Vi alstrar själva värme och kan ge varandra värme. Ju mindre yta som måste värmas upp desto bättre. Stearinljus avger också värme! Notera att, vissa alternativa värmekällor kräver mycket syretillförsel. Se till att det inte ryker in och att det finns syre – vädra. Att stänga in sig i ett litet tätt rum med en värmekälla som kräver mycket syre kan vara livsfarligt.
OBS: en regel UTAN UNDANTAG – Använd ALDRIG kamin eller levande ljus när du sover!
Mat
Se till att ha mat hemma och som tål rumstemperatur.
Tänk skafferi. Vad är det du brukar äta och som du kan lägga upp ett lager av? Använd det du lagrar! När du tar något av ditt varulager – skriver du upp det på en lista och fyller på lagret med det nya. Ställ det längst bak/ längst in så du förbrukar det som alltid står längst fram så inget blir gammalt. Det blir en ökad kostnad initialt att sätta upp ditt lager men på sikt är det ingen extra kostnad om du ser det som ditt lagerskafferi som du använder.
Har du husdjur behöver du kanske ha ett lager för dem också…
Medicin/sjukvård!
Att kunna klara av enkla sjukdomar eller mindre olycksfall.
Förkylning med lätt feber, maginfluensa, små sår etc. En ”första-hjälpen-väska/kit” är alltid bra att ha hemma. Plåster, febernedsättande, pincett, sårvårdsvätska. Beroende på säsong så kanske du också behöver allergimediciner. Går du på receptbelagd medicin kontinuerligt / eller också vissa receptfria läkemedel, så har de begränsningar för hur mycket du får ta ut. Det kan vara bra att ha koll på det och hur du ska hantera det vid en eventuell kris
Du har väl en krislåda?!
Vi måste förstå att vi lever i ett sårbart samhälle.
Allt kan inte, och kommer inte alltid fungera och vara tillgängligt! Att ha en krislåda hemma och på jobbet är egentligen sunt förnuft och insiktsfullt. Krislådan är basen för din säkerhet. Du är faktiskt skyldig utifrån ett samhällsperspektiv att vid kris ta ditt ansvar att kunna klara dig själv – utifrån dina förutsättningar och behov – en viss tid. I Sverige har vi en myndighet som heter MSB – Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. På MSBs hemsida finns mycket bra och nyttig information när det gäller kris. Där hittar du också länkar till flera bra sidor där samhället informerar om hur du ska tänka, göra och agera vid en eventuell kris. Ex dinsakerhet.se
Enligt MSB är riktlinjerna för att klara sig själv ”en viss tid” – en vecka gärna mer.