Hur gick det med krislådan?

”Vinner gärna denna låda, så att jag och min dotter båda, kan stå beredda vid kris och panik, inte laga kall soppa på en spik, utan vattnet rena, vara torra om bena och därmed akutsituationer försena.”

Du har just läst det vinnande bidraget i vår tävling som vi utlyste i maj och bakom den välformulerade meningen hittar vi Urban ”Ubbe” Bergsten. Vinsten var en krislåda och nu undrar vi förstås;

Har du öppnat krislådan?

– Absolut och innehållet som var i krislådan har fått fylla på min ”Go Bag”*.

 

 

Pseudoteve
Urban "Ubbe" Bergsten

Jaha, du hade till och med en ”Go Bag”?

– Ja, så är det. Jag har tidigare fått några grejer som är bra att ha – pannlampor, första förband och lite annat användbart men jag saknade bland annat ett Trangiakök och en vevradio.

*Vad är en Go bag eller en Bug out bag?
En Go bag syftar till att täcka ditt behov från en punkt till hemmet. Det kan vara från arbetet, från tillfällig ort eller resa. Exempel på vad som kan orsaka behovet av en Go bag är ett massivt strömavbrott, naturkatastrof eller rentav en invasion. Under dessa förhållanden är det rimligt att kollektivtrafik stannar av och att vägarna blir oframkomliga. Under samma princip lyder en Bug out bag med skillnaden att man då snabbt behöver lämna hemmet. Kanske behöver man ta sig till ett skyddsrum, en sommarstuga eller kanske bara ett mindre befolkat område under en tid. (The General Prepper)

Vilken tur att du vann då! Har du hunnit testa något av innehållet i krislådan än?

– Nej faktiskt inte men jag har gått en frivillig befälsutbildning som ung så jag har lite koll på hur grejerna fungerar. Nu återstår att fylla på med tält, någon form av spade och en lättviktsyxa.

Det verkar som om Urban har mer koll på krisberedskap än han väljer att berätta så vi måste fråga honom;

Vad arbetar du med?

– Jag är skådespelare, regissör och skriver manus. Mina uppdragsgivare är bland annat MSB, Polishögskolan, säkerhetsföretag, utöver scen-, tv- och filmjobb förstås. Jag föreläser och coachar även, främst inom skolvärlden.

Ajdå, då har du säkert känt av covid-19-krisen?

– Oja, alla uppdrag försvann inom loppet av en vecka i mars och det var faktiskt lite läskigt…för att inte tala om ekonomiskt förödande. Men det börjar vända så sakteliga nu så vi får hoppas på det bästa.

Hur ser det ut med krismedvetenheten bland dina vänner och kollegor?

– De flesta har nog ingen direkt krismedvetenhet men har nog förstått att man ska ha lite mat och vatten hemma, och toalettpapper…

Ubbe skrattar högt och fortsätter mer allvarsamt;

– Jag tror att samhället har fått sig en rejäl tankeställare, hur bra den beredskapen var som de valde att montera ner under 1990-talet och hur mycket bra grejer som fanns i våra lager. Det kommer att ta tid att bygga upp allt igen.

Återigen grattis Ubbe och bra jobbat med din krisberedskap!

Kuriosa – Varför verkar Ubbe ha rätt bra koll på krisberedskap?

Det visar sig att Ubbe har flera strängar på sin lyra och är skaparen av ”Peppe the Prepper”. En slags tillspetsad figur som tar prepping till en för honom högre nivå, där han antagit uppgiften att få oss alla att förstå vikten av prepping. Peppe the Prepper föddes i prepptrenden och har slagit läger på Instagram, (Länk Peppe The Prepper) och på Facebook (Länk Peppe The Prepper)  där du kan följa hans alldeles egna och smått ironiska inlägg. 

Visst känner du igen Urban Bergsten?

Och nu vet vi varför!
Du hittar honom i Kristallennominerade serien Fartblinda på C More, samt i långfilmerna Draug och The Huntress, båda på SF Anytime.

Draugposter
Fartblinda
70385980_10159950982744619_6172670308537860096_o

Urban Bergsten

Ubbe har sysslat med humor i hela sin yrkesverksamma karriär, från början som ståuppkomiker och sketchmakare på ZTV, till att driva egna humorklubbar i Stockholm samt turnerat land och rike runt med egenskrivna komedier. Pseudoteve är en lös humorkonstellation han driver tillsammans med Guldbaggenominerade Yohanna Idha bl. a.