Värmeljus – så ska du sortera!

Nu går vi mot mörkare och kallare tider och många med oss älskar att tända ljus.
Visste du att vi köper hundratals miljoner värmeljus i Sverige varje år? 
Så glöm inte, du ska till återvinningscentralen med materialet!

Gör så här:

1. Separera värmeljuskoppen och vekehållaren.
Varför? Jo, värmeljuskoppen är av aluminium och vekhållaren av stål och järn. Sitter vekhållaren kvar hamnar den i järnåtervinningen då magneter hanterar sorteringen. Detta innebär att aluminiumkoppen förbränns och går till spillo eftersom järnet smälter vid en högre temperatur.

2. Värmeljuskoppen med frigjord vekeshållare lämnas som metallskrot på återvinningscentral. De lämnas alltså inte på återvinningsstationer eller återvinningsrum bland övriga metallförpackningar. 

3. Vad hjälper du till med?
När du återvinner aluminium sparar du cirka 95 procent av den energi som skulle gått åt för att tillverka en ny värmeljuskopp. Att återvinna aluminium är därför en enkel och viktig sak att göra för miljön.

Källa: sopor.nu

Tips!

Ta en gammal glassbytta eller burk för dina använda värmeljus. När den är full tar du med den till
återvinningscentralen.

Vi förtydligar:

Återvinningscentral – ÅVC är oftast bemannad och en större anläggning som kan ta emot grovsopor som trädgårdsavfall, farligt avfall, metallskrot etc.

Återvinningsstation – ÅVS är en mindre och obemannad plats och placerade på allmänna platser ex. bostadsområden, vid butiker. ÅVS är endast till för hushållen.

Vi gör dig uppmärksam på:

Vissa värmeljus är tillverkade i 100% stearin men baserat på palmolja. Palmolja har varit uppe på tapeten många gånger då man hugger ner anrik regnskog och ersätter det med oljepalmsodlingar.
På bl.a. Världsnaturfondens likväl som på Naturskyddsföreningens webbsida kan du läsa mer om
palmolja.

Vissa ljus är baserade på paraffin. Paraffin är en oljerestprodukt.