Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder, vi dricker mer än tre koppar per person och dag.
Men det slarvas en hel del med kaffet. Varje dag häller svensken ut en hel kopp hemma i vasken, enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket. Det innebär att över 300 miljoner liter kaffe går till spillo varje år.
Helt värdelöst tycker kafferosteriet Löfbergs.
– Det är naturligtvis inte hållbart. Ett onödigt slöseri med jordens resurser, inte minst med tanke på att de utmaningar som världens kaffeodlare står inför och som hotar tillgången på gott kaffe i framtiden,
säger Lars Appelqvist, vd för Löfbergs.
För att uppmärksamma frågan drog Löfbergs igång kampanjen #caffeslatte – om ett kaffe som kan revolutionera marknaden och bidrar till hållbar utveckling. Ett kaffe som inte kostar ett öre.
Det handlar alltså om kaffeslatten – det kaffe som aldrig dricks upp och som många inte reflekterar över.
Upp till kamp mot kaffeslattarna
Till år 2050 riskerar kaffeproduktionen att halveras på grund av klimatförändringar. Löfbergs satsar stort på att säkra tillgången på riktigt gott kaffe i framtiden, bland annat genom att ge unga kaffeodlare bättre möjligheter att hantera klimatförändringarna.
– Vi vill att konsumenterna väljer ett riktigt hållbart kaffe och tar vara på det kaffe som du brygger.
Tillsammans kan vi bidra till en positiv utveckling, säger Lars Appelqvist.
Tips: Så gör du för att minska ditt kaffesvinn
- Brygg och häll upp en mindre mängd åt gången
- Häll upp på termos så kaffet håller sig varmt längre
- Frys in till isbitar
- Gör iskaffe eller drinkar
- Använd till att baka – exempelvis chokladdesserter
- Använd i matlagningen – till exempel inläggning eller marinad
Fakta: Kaffesvinnet i Sverige
- Svenskarna dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag
- Det går åt ungefär 64 kaffebönor till en kopp
- En vuxen svensk häller i genomsnitt ut en kopp per dag i slasken hemma
- Det motsvarar var tredje kopp eller mer än 300 miljoner liter kaffe per år
- Bara tre av tio svenska kaffedrickare tänker alltid på att minimera mängden kaffe som de häller ut.